Ontstaan

We zijn in oktober 2014 begonnen met één keer per week bij elkaar komen om gezamenlijk te koken en te eten. Omdat er voornamelijk jongeren bij betrokken waren was er een hoop te leren. Fundamentele dingen zoals helpen koken, elkaar bedienen, de afwas doen en de keuken schoonmaken na afloop. Nu, na verloop van tijd, lopen die dingen soepel.

Met elkaar samen eten was erg gezellig en de groep werd hechter. Er werd muziek gemaakt, geschilderd, gegeten en genoten. Geleidelijk aan werd de missie verder uitgewerkt. Er werd een flyer ontwikkeld, statuten geschreven en de stichting werd geboren.

We gaven allemaal wat geld om gereedschap en zaden te kopen. We vonden een bevriende boer die ons een stukje van zijn land ter beschikking stelde. Stap voor stap werden we beter in het verbouwen van voedsel. We legden contact met verschillende mensen die ons leerden over landbouw en permacultuur. Sommigen van ons werden steeds serieuzer en zijn inmiddels een opleiding in deze richting gaan doen.

Omdat we in de stad wonen, zijn de ontmoetingen bij elkaar in huis. Er is echter een limiet aan het aantal mensen die je thuis kunt ontvangen en waar je voor kunt koken. Daarom willen we de bijeenkomsten uit huis naar het land verplaatsen. De meeste jongeren zijn enthousiast over ecologische landbouw en biologisch voedsel. Maar het moet niet alleen hard werken zijn, het moet ook leuk zijn! We willen een sfeer creëren die mensen naar het land trekt. Het gezamenlijk eten, de muziek en schilderactiviteiten kunnen ook op het land plaatsvinden. Uiteindelijk kunnen we, als we voldoende voedsel produceren, een deel aan de voedselbank verstrekken zodat jongeren leren met anderen te delen.

De huidige stand en ontwikkeling van de stichting
We zijn nu 3,5 jaar verder. De groep blijft bestaan en de onderlinge band wordt sterker. De jongeren ontwikkelen zich individueel en als groep. Toen we 2 jaar geleden ons eerste stuk land vonden wisten we niks van tuinieren en landbouwactiviteiten. Maar door het te doen zijn we steeds meer gewend geraakt aan werken op het land en hebben we steeds meer het gevoel gekregen er beter in te worden. Naast werken op het land kwamen ook zaken aan de orde zoals het maken van een grondplan, inkoop van zaden, boekhouding en BTW, maken van één- tot driejarige planningen, bouwen van een website, prioriteiten stellen etc. Het werken in de stichting geeft structuur in het leven.

Het land dat we tot nu toe in gebruik hebben is goed om te leren tuinieren, maar te klein voor sociale activiteiten. Nu hebben we land ter beschikking gekregen aan het Tennispad in Haarlem waar sociale activiteiten wel mogelijk zijn. Hier zijn we erg blij mee en we mogen er sinds kort op werken.